sobota 18. srpna 2012

Křivý hnát

Z čarodějnického časopisu vybírám značně zkrácenou stať O dopravních prostředcích.  V prvním odstavci je pohled do historie na košťata reagující na mlasknutí, která ovšem byla hodně poruchová. Později vyráběná pometla s názvem „V tom“ lze již také nalézt jen jako vzácné exponáty muzeí. V další části se popisují nové typy „V tu ránu“ a „Než bys řekl švec“,  které lze dokonce složit z délky 150 cm na 25 cm díky zasouvací, dnes bychom řekli teleskopické, tyči.  Výrobci dokonce zajišťují jejich absolutní bezporuchovost. Popisují se také nové čarodějné potrubní cesty. (autorka Jd.Bb Nestvoris Pragense)
Druhá ukázka je recept na Odvar na jedenáctero nemocí. Vezmi 10 husích jazýčků, 5 ovčích hubiček, 2 chlupy z vlčího chvostu, 2 chlupy z vlčích nohou, jedny nevlastní sestry, 4 koňská kopyta, 6 myších oušek, 2 psí ocásky, špetku tisícizlatého koření, to vše povař 5 minut na mírném ohni ve dvou žejdlíkách vody. Odvar napomáhá i rozsvícení. (autorka Jd.Bb Marysche Vavris)
Další recept  je na výbornou polívečku: Čtyři kousky muchomůrek červených a  šest kloboučků hřibů kříšťových pokrájej na malé kousky. Na kuthanu rozpusť kousek másla a až to začne pěniti, dej do toho ty houbičky a přidej ještě deset drobných hlavinek závojenek olovových., přidej trochu kmínu a nech to pohromadě dusiti, až houby změknou. Pak na ně nasypej lžičku pěkné mouky, nech to zase chvílku dusiti, pak vlej půl žejdlíka vývaru z kostí a pět až šest lžic sladké vařené smetany smíchané se dvěma pukavci. Nech to zavařiti a pak přidej trochu zelené petržele a květu. Ještě to chvilečku povař. Zbývá přidati dvě špetky babského ucha a ihned odstaviti z ohně. Podávej to okrášlené kostičkami housky osmažené na netopýřím sádle.
V rubrice Pro chytré kebule se objevily například tyto hádanky:
V opuštěné ježibabí chaloupce na kuří nožce hoří ve svícnu 5 svíček.  Jednu z nich průvan zhasil. Kolik jich zůstalo?
Je známo, že 7. měsíc v roce (červenec) má 31 den a právě tolik má i následující 8. měsíc (srpen). Dají se v čarodějném roce najít ještě i jiné měsíce s počtem dnů 31, které jdou za sebou?
Třeba se někdo zkusí trefit  a odpoví do komentářů…  V době vydání Křivého hnátu byla pro vítěze připravena výhra v podobě originálního balení nápojové směsi JEDULKA od firmy Jedunajed.

Žádné komentáře:

Okomentovat